expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 6 maj 2015

Coole Stan Getz i Sverige

I denna speciella artikel så hade jag tänkt att koppla en stor amerikansk världsstjärnas äventyr i Sverige med två singlar och en stenkaka. Vad menar jag nu, kanske en del tänker? Jo, för många jazzälskare är det ju känt att tenorsaxofonisten Stan Getz var en väldigt stor Sverige-vän som spelade här ofta och gärna. Det var dessutom på Lunds lasarett, då han på 50-talet botades för lunginflammation, som han träffade en sjuksyster vid namn Monica Silverskjöld och som senare i mer än 30 år skulle bli hans hustru. Här får vi skilja på Stan Getz privatpersonen och musikern. Förhållandet mellan paret var tydligen inte en dans på röda rosor utan Stan misshandlade både hustrun och barnen Peter och Pamela. Dessutom hade han grava missbruksproblem av allt som gick att få i sig. Enligt Monica Zetterlunds lysande biografi "Hågkomster från ett dåligt minne" så bodde Stan Getz hos henne ett tag och var inte nykter många stunder.

Men som musiker så är Stan Getz en legend och en av dom största jazzmusikerna någonsin. Få kan spela så soft och smäktande på sitt instrument som han och här hade jag tänkt att visa upp några av dom alster som han gav ut med svenska musiker. Min samling med jazz-EPs med Stan Getz är tämligen stor och ett par av dom är riktiga godingar inspelade i Sverige.
Den äldsta av singlarna, "Stan Getz: Swedish All Stars with Bengt Hallberg", är utgiven på Metronome i mars 1951 och innehåller, förutom Stan och Bengt Hallberg (endast 18 år här), musiker som basisten Gunnar Johansson och trumslagaren Kenneth Fagerlund. Denna kvartett-EP är riktigt avkopplande och skön där fyra låtar spelas, "S'cool boy", "Night and day", en helt fantastisk version av "I only have eyes for you" och "Ack, Värmeland du sköna". Här har låten dess rätta titel. När Getz spelar den i USA har den gamla folksången bytt landskap och kallas "Dear old Stockholm". Det här är en helt fantastisk liten EP som lyfter fram Getz i fronten, men där alla fyra spelar som en gjuten enhet och funkar fantastiskt ihop.
Om man byter ut Kenneth Fagerlund mot Anders Burman på trummor, varav den sistnämnde inte kom in i bandet förrän i sista ögonblicket, så får man sättningen på den andra EPn, "Cool Stan in cool Sweden", där
cool är nyckelordet som ska pusha den nya jazzen som blev Stans kännemärke, cool jazz. Denna skiva är en Karusellutgåva av ett par Jazz At The Philharmonic-inspelningar som gavs ut i flera volymer. Tyvärr har jag bara volym ett ännu. Inspelningarna är från 1955, gjorda i Europafilms studio en snöig decemberdag, strax efter att han kommit ut från sjukhuset, nykär och yster för man förmoda. Ändå är det en väldigt lugn och lite trevande Stan här som spelar "Without a song", som är en riktig tillbakalutande låt, samt "Indiana", som sitter väldigt bra och har skönt sväng med lysande pianosolo av Hallberg! Låtarna från denna singel finns också på en hel LP, "Stan Getz in Stockholm", som jag hoppas kunna hitta en dag!

78-varvsskivan är utgiven på Metronom och inspelad åter 1951, i Radiotjänsts studio, och där är Kenneth Fagerlund tillbaka på trummor på ena låten, "Prelude to a kiss" för att på den andra sidans "Night and day" bli ersatt av Jack Norén. Lyssna gärna på den magnifika inledningen i "Prelude to a kiss" där Bengt Hallberg spelar ett långt solo för att sen snyggt växla över till Getz som får fritt spelrum i melodin.
"Night and day" svänger skönt där Getz lyckas förvandla en rätt enformig Cole Porter-melodi till något helt nytt och spännande.

Detta är en trio skivor som visar på amerikanska jazzmusikers fascination av svenska musiker och som ger ett mycket spännande och avkopplande musikaliskt möte mellan två jazzvärldar. Framför allt så visar den upp en saxofonist som brottades med egna problem av olika slag, men som fick utlopp för sitt kunnande i studion med perfekta inspelningar som eftervärlden kan njuta av!

Självklart väljer jag en låt från varje skiva här. Från "Stan Getz: Swedish All Stars with Bengt Hallberg" blir det självklart klassikern, "Ack Värmeland du sköna". Från "Cool Stan in cool Sweden" "Without a song" och från 78-varvsskivan "Prelude to a kiss"!





1 kommentar:

  1. Jeg har lige erhvervet Cool Stan in cool sweden vil 3. Interesseret i at købe den?. I fin stand.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...